Ultraljud

Home/Avdelningar/Ultraljud
Ultraljud 2017-05-10T09:58:32+00:00

00000000_DICOM_US_2017_04_19_0000046797Hur genomförs undersökningen
När du kommer till oss får du träffa sköterska och veterinär som förbereder dig och ditt djur inför undersökningen. Det innebär att veterinären gör en undersökning av ditt djur och att sköterskan rakar hunden/katten över det område som skall undersökas. Därefter går ni tillsammans in till ultraljudsrummet där all ultraljudsundersökning sker.

Om din hund/katt skall ultraljuda sitt hjärta får han/hon ligga på ett specialbord med ett hål i, där ultraljudsundersökningen utförs underifrån av veterinären. Djuret ligger då med den rakade delen av bröstkorgen över detta hål liggande på sidan. Undersökningen utförs med ditt djur liggande både på höger och vänster sida för att kunna utvärdera hela hjärtat. Det är en omfattande undersökning och innefattar mätning av ditt djurs hjärtstorlek samt funktion och tar vanligen 30-45 minuter att genomföra. Du blir oftast placerad vid ditt djurs huvudända för att kunna prata lugnt med ditt djur så det känner sig tryggt och lugnt under undersökningen.

Efter undersökningen så får du gå ut med ditt djur till poliklinikrummet eller väntrummet för att invänta veterinärens slutgranskning av ultraljudsundersökningen. Den tar ca 15-20 minuter och efter det får du besked om hur din hund/katts hjärta ser ut. Då diskuteras också eventuella behandlingar och eventuella rekommendationer om fortsatt utredning.

Om din hund/katt skall undersöka buken med ultraljud så får han/hon ligga på en mjuk kudde för att ligga bekvämt under den tid som undersökningen tar. Du blir placerad i huvudändan av ditt djur för att din hund/katt skall känna sig lugn och trygg under undersökningen. En ultraljudsundersökning av buken kan ta allt mellan 15 – 60 min – beroende på vad som skall undersökas. Efter undersökningen får du besked om hur det såg ut och rekommendation om lämplig behandling.

Väl hemma rekommenderar vi att du badar/sköljer av din hund /katt efter ultraljuds-undersökningen. Gelen som vi använder är inte giftig att få i sig för hund/katt, men ibland kan vissa känsliga individer reagera negativt efter rakning och gel (få en inflammation i området) om gelen ej sköljs bort.