Ett av våra svåraste beslut vi tar som djurägare är det vi tar om att låta vårt djur somna in. Vi vill ge våra djurägare all det stöd och förståelse vi kan med djurets bästa för ögonen. Då stunden har kommit att ta adjö från sitt djur kan vi erbjuda en avskild och lugn plats där man ges gott om tid. Som djurägare kan man välja om man vill vara med eller inte vid avlivningen av djuret.
Oftast ger vi först en lugnande spruta. Under tiden som det tar för den att verka, ca 10-20 minuter, kan man få en stund att sitta själv med sitt djur för ett sista farväl. När den lugnande sprutan fått full effekt är djuret dåsigt och bryr sig inte så mycket om att vi sticker i huden. En permanentkanyl läggs i ett blodkärl på benet. I kanylen ges sedan en speciell avlivningsvätska direkt i blodet. Avlivningsvätskan består av narkosmedel och är i princip en överdos av sömnmedel. Djuret somnar oftast in lugnt och odramatiskt, och det går fort från att injektionen ges tills hjärtat stannar.
Efteråt så går det bra att stanna med djuret så länge man själv vill.
Om man som djurägare inte själv önskat ta hand om djurets kropp kan djursjukhuset erbjuda kremering.
Det finns även möjlighet att få sitt djur kremerat separat mot en extra kostnad. Vid separatkremering får man askan av det enskilda djuret i en urna som kan hämtas hos oss på djursjukhuset enligt överenskommelse.
Utöver alternativet separatkremering finns också samkremering vilket innebär att djurets kropp inte kremeras separat i en ugn. Askan från samkremering sprids därefter i vår intilliggande minneslund. I en minneslund får enbart aska strös. Det finns inga gravar eller minnesmärken för det enskilda djuret.
I anslutning till vår minneslund finns en väldigt fin och naturskön gravplats för djur i Kommunens regi. På gravplatsen får man en egen plats att gå till.