Njut av julfriden

Home/Uncategorized/Njut av julfriden

Jul och Nyår!

Julen är härlig! Men för oss som arbetar inom djursjukvården så innebär den också att våra husdjur kommer med lite speciella åkommor.Många av dessa kan man ofta att undvika om man är medveten om vad som är riskabelt för våra husdjur, så att både djur och människor får njuta av julfriden i lugn och ro.

JUL

Mat och förgiftningar
Choklad i större mängder är giftigt för hundar. Symtomen är illamående, salivering, kräkningar, diarré och buksmärtor.
Russin och vindruvor är giftigt för hundar. De kan orsaka njursvikt.
En del julblommor är giftiga för våra djur, till exempel amaryllis, hyacint, julros, julstjärna och mistel.

Julmat är ofta fet och salt, vilket i och för sig inte är giftigt men som kan orsaka problem med magen och/eller bukspottkörteln. Det kan också ske om hunden äter talgbollar eller fläsksvålar som har lagts ut till fåglar.
Nötter kan fastna i tarmen och ställa till problem.

Julgranen
Var försiktig med glaskulor i granen, de kan orsaka sårskador om de går i kras.

Om man har livliga djur så kan det vara bra att sätta fast granen på något sätt, så att den inte välter över djuren.

Undvik att djuren kommer åt glitter och presentsnöre, eftersom det kan fastna i tarmen och orsaka skador.

 

Hur kan man förebygga?

  • Undvik att ha godis, nötter och choklad framme där hunden kan nå det.
  • Ta undan presentsnöre och papper direkt när julklapparna är öppnade.
  • Undvik de giftiga blommorna om din hund eller katt tycker om att äta på växter.
  • Sätt fast julgranen, använd inte glaskulor.
  • Var försiktig med levande ljus, för att undvika brända svansar och nosar.
  • Ge djuren deras vanliga mat även under julen, för att hålla magen i trim. Undvik godbitar som innehåller mycket salt och fett.

 

NYÅR

Många djur upplever fyrverkerier och smällare som stressande under nyårsnatten. Det är bra om man kan förebygga skotträdslan genom att försöka vänja djuret vid ljudet i god tid innan. Det finns bland annat ljud på cd som man kan spela upp så att ljudet blir bekant för djuret.

På Nyårsafton är det ofta bra att rasta hunden innan det börjar smälla, tidigare på eftermiddagen. Katter brukar må bäst av att hållas inomhus. Det är också bra att försöka låta allt vara ”som vanligt” hemma, så att man inte visar djuret att det är något som avviker genom att själv uppföra sig på ett annat sätt (till exempel genom att tycka synd om djuret). Man kan också spela upp andra ljud, till exempel ha TV:n på högre volym än vanligt. Det kan också vara bra att dra för fönstren om ljusskenet som fyrverkerierna orsakar upplevs som stressande.

Om hunden eller katten ändå blir rädd av smällarna så finns det en del receptfria kosttillskott och doftferomoner att prova. En del av dessa ska påbörjas några dagar innan Nyår, så då är det bra att vara ute i god tid.

I sista hand så tar man till receptbelagda preparat för att lugna djuret. Boka ett besök för kontroll ifall recept önskas, eftersom vi behöver undersöka djuret innan läkemedlen skrivs ut.

 

 

Välkomna att ringa oss om ni vill rådfråga eller om ni behöver hjälp under helgerna! Vi har öppet dagligen även under jul, nyår och trettonhelgen.

 

Vi önskar Er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

2018-12-19T08:59:37+00:00 december 19, 2018|Uncategorized|